PETICE proti vedení mezinárodního železničního koridoru STŘEDEM obcí dolního Poberouní PRAHA- BEROUN

V roce 2014 proběhlo v městě Černošice dvojí měření hluku pocházející z provozu žel.trati. Obě měření nezávisle na sobě prokázala, že hluk z provozu tratě je v denní době na horní hranici dovoleného zatížení 70 dB a v noční době dovolenou normu překračuje o 3,7dB .Tímto je porušován zákon č.258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a porušení ust.§ 30, odstavce 1 tohoto zákona. Toto porušování zákona neustále trvá, stačí si porovnat grafikony vlaků. Uvedené limity jsou SHZ. Pro novou stavbu by měly platit limity NHZ, které jsou ještě o 15 dB tvrdší a to 55 dB den a 50 dB noc mimo ochranné pásmo dráhy.

Máme za to, že již takto nadlimitně zatížené území není možné zatížit dalším zvýšením počtu
vlaků, popřípadě vyšší rychlostí, což představuje nárůst dalšího hlukového zatížení. Nárůst vlaků v roce 2020 se předpokládá až 230 přejezdů a návrhová rychlost 120 km/hod.
Už z rozsudku Nejvyšího správního soudu 1 As 135/2011 z 30.1.2012 mj.vyplývá, že stavba nesmí být bez dalšího automaticky umístněna do území, které je již za stávajícího stavu nadlimitně zatíženo. Jiná ochrana proti hluku něž vysoké betonové bariery zatím v ČR nejsou a tím by jsme nechali rozdělit naše města na dvě poloviny a značně znehodnotili vzhled našich obcí. Zavádět dopravu do středu měst je taková chyba jako zavedení dálnice do středu Prahy a magistrálou protnout Václavské náměstí.
Z těchto důvodů je nutné bránit se připravované stavbě Optimalizace žel.tratě Praha- Beroun. Je nutné tuto trať zachovat pro obslužnost obyvatel a pro koridor na Německo najít jinou trasu, která nebude na úkor zdraví obyvatel přilehlých k trati. Již naši předkové tuto trať vybudovali pro svojí obsluhu a ne pro nákladní dopravu se sousedním státem.

Važme si krásného a pro rekreaci hezkého prostředí v údolí řeky Berounky a nenechme si ho zkazit. Musíme vyvinout tlak na čelní představitele státu pro hledání nové trasy koridoru žel.dopravy v rámci zájmu ochrany zdraví obyvatel a zachování přírodního bohatství v údolí řeky Berounky. Čím nás bude víc, tím větší tlak můžeme uplatnit. Jak dovolíme připravovanou stavbu Optimalizace tratě Praha – Beroun zahájit a postavit, tak novou trasu nákladní a rychlíkové dopravy 50 let nebude nikdo řešit. Zbytek našeho života a naše děti budou obtěžovány nadměrným hlukem a naše zdraví a ráz krajiny bude zničen. Musíme se bránit třeba i soudně.

Žádáme Vás všechny, kdo má zájem zachovat naší přírodu v údolí řeky Berounky a nenechat si nadměrným hlukem ničit zdraví přidejte se k nám a potvrďte svým podpisem souhlas s touto peticí.
Naše adresa: Spolek na ochranu kvality života v okolí železnice v Černošicích
ul.Zdeňka Lhoty č.2014 Za spolek Stanislav Provázek
252 28 Černošice Matěj Cibulka
tel. 602 202 546, 777 040 378
cernosice.zeleznice@seznam.cz

Petici je možné podepsat také elektronicky: http://e-petice.cz/petitions/petice-proti-vedeni-mezinarodniho-zeleznicniho-koridoru-stredem-obci-dolniho-poberouni-praha-beroun.html